fbpx

Dopamin Faste

Dopamin Faste

Hørt om dopamin faste? Det kan være måden at få din hjerne til at arbejde hårdere og bedre!

Lad os se det i øjnene. Ingen nyder at lave kedelige ting.

Der var en grund til, at vi foragtede at studere et bestemt emne i skolen, gennemgå en tankeløs eller ‘kedelig’ session eller mødes på arbejdspladsen eller for den sags skyld følge en sund aktivitet, såsom at træne.

Vores hjerne er så smart som vi er, og når vi er tvunget til at gøre noget, som vi ikke rigtig kan lide at gøre, dechifrerer vores hjerner det også.
Derfor bliver det svært for os at koncentrere os eller finde motivationen til at komme i gang. Men hvordan kan du klare det?

Er der en måde at narre dig selv til at gøre en kedelig aktivitet ‘sjov’?

Vejen er at narre dopamin-niveauerne i din krop.

Dopamin er en neurotransmitter produceret i hjernen, der fungerer som en kemisk budbringer. Det frigøres, når du laver en aktivitet, der er behagelig eller giver belønninger. Jo mere forventning der opbygges, jo højere er oddsene for, at dopamin hæves. Derfor får dette din hjerne til at sætte mere fokus på den behagelige aktivitet. Tænk på det på denne måde – hvorfor kan du lide at se en serie, lave mad eller hænge ud med dine venner mere end nogen målrettet opgave?


Der er en grund til, at vores hjerne kan blive så afhængig af dopamin. Når det først udvikler tolerance, kræver det mere og mere dopamin, og normale opgaver bliver vanskelige at gennemføre.

Så hvordan nulstiller du dine dopamin-niveauer?

Nu har vi forstået, at den eneste måde at virkelig nyde noget på er, når hjernen ser noget dopamin komme ud af aktiviteten. En måde at gå på er at gå til en ‘dopamin-afgiftning’, dvs. fratage dig selv enhver aktivitet, der bringer glæde for tiden.

Dopamin detox er et koncept, som mange mennesker følger. Overvej det at være en detox, men for din hjerne. Den enkle regel, der skal følges, er at undgå at engagere sig i enhver aktivitet, som du kan lide at gøre, eller som stimulerer hjernen – det kan være at surfe på din telefon, undgå screentime, lytte til musik eller engagere sig i enhver hobby. Ideen er – at fratage hjernen enhver god glad aktivitet, at i sidste ende endda en kedelig aktivitet ender med at blive sjov. På den måde begynder hjernen at elske det.


Ideen om at følge en sådan detoxplan lyder radikal, men der er en mindre version af planen, som er lettere at følge. I en dag hver uge skal du afholde dig fra at udføre aktiviteter, der synes behagelige eller dopaminforstærkende. Dette er en metode til at forny og fokusere din hjerne på andre aktiviteter, der har brug for opmærksomhed. Detox-planen følges af mange store tænkere og intellektuelle, der anerkender dette som et middel til at holde skarpt.

Der er også en variation af planen, der får en til at bruge dopamin som ‘belønninger’ for en hård aktivitet, du laver. Brug tid på at gøre noget, der er svært for dig, og i slutningen af en vellykket detox kan du belønne dig selv med en lille aktivitet og gøre noget du elsker.

Men virker det?

Dopamin faster er ikke bare en mode, men noget, der kan fjerne effekten af al den tid, vi bruger på vores digitale medium. For meget af screentime påvirker vores fysiske og mentale velbefindende. I betragtning af hvordan skærme og gadgets er de mest populære udløsere af dopamin, kan en dopamin faste være et middel til faktisk at tage en pause. At gå på lejlighedsvis dopamin faste kunne nulstille og føre opmærksomhed mod en mere tilfredsstillende og frugtbar aktivitet.


Tricket er dog at gøre det rigtigt. Følg en simpel hvileplan, øv opmærksomhed og koncentrer dig om at udføre mere positive og meningsfulde aktiviteter, der kan hæve dopaminniveauet naturligt. Det kunne være alt fra havearbejde, gør arbejde, få en massage, spise dopaminfremmende mad, træne, fange nok søvn uden at være afhængig af det.


Husk at kortlægge dine fremskridt. Regelmæssige dopaminfaste kan øge dit produktivitetsniveau, reducere distraktion og gøre dig sundere.

Add Your Comment

Få en gratis forsamtale

    Gratis forsamtale

    Udfyld formularen og bliv ringet op
    Du kan også booke din tid online!
    Book din gratis forsamtale online her

    Dette website anvender cookies. Ved at fortsætte med at bruge disse sider, accepterer du vores brug af cookies.