fbpx

Selvværdsøvelser

Selvværdsøvelser

Selvværd og selvtillid er ikke det samme. Kort sagt er selvtillid det du viser til omverdenen – din gøren, og selvværd er din indre følelse af at du er noget værd og værd at elske – din væren. Det vil sige at selvværdet IKKE er noget som andre kan se. Jeg oplever at mange har et lavt selvværd, og at det er medvirkende til at alt ikke bare kører.

Så her er et lidt inspiration og øvelser til dig der ønsker at få et højere selvværd.

 

Spejløvelsen

Denne øvelse kræver for mange mænd lidt mod og øvelse. Mest fordi mange finder det ufatteligt fjollet at stå og tale til sig selv i spejlet. Men, det er altså det, man skal. Du skal stille dig foran et spejl og sige til dig selv: Jeg elsker dig. Du er fantastisk. Jeg vil altid være der for dig. Du er et godt menneske. Du er en fantastisk mand.

Find selv på flere ting. Noget du har behov for at høre. Ros dig selv for noget, du er god til, giv dig selv et kompliment på din krop eller udseende.

Hjernen er indrettet sådan, et den reagerer på den slags positive budskaber om dig selv. Ved at bruge spejlet, snyder du din hjerne til at tage de positive budskaber ind og omsætte dem til virkelighed.

Brug mindst 30 sekunder på dette, og gentag det gerne flere gange om dagen i et par uger. Gerne længere.

Motion

At dyrke motion, gå i fitnesscenter, løfte vægte og den slags er altid godt for selvværdet.

Hold på med at sammenligne dig selv med andre

Vær dig selv – eller andre er optaget. Denne kloge sætning læste jeg engang et sted. Men det er jo rigtigt. Du er dig. Alle andre er dem, de er. Så hold op med at sammenligne dig med andre. Det er lige meget, hvad de kan, hvilken bil de kører i, hvad de tjener, hvor mange Ironman løb de har deltaget i. Who fucking cares! Vi har det med at tro at andre, der gør et eller andet bedre end os, sikkert har et bedre liv. Det er ikke sandheden. Den er mere, at alle andre også sammenligner sig selv med alle de møder. Når man ved, at alle sammenligner sig med andre, så er det i virkeligheden et komplet spild af tid. Du gør det så godt, som du kan!

Det gælder i øvrigt også på de sociale medier. Folk viser jo ikke deres problemer og lorteliv frem. De viser alle de fede ting.

Du er uperfekt – og det er perfekt

Ingen er perfekte! Hold op med at have ”det perfekte” som mål. Du er præcis, som du skal være, og det er helt perfekt! Vi laver alle en bommert nu og så, så tænk ikke så meget over det. Vi sidder alle ned, når vi skider. Så tillad dig selv at være uperfekt. Omfavn alle dine sider af din personlighed – det er jo dem, der gør dig til dig. Du er god nok, som du er!

Bidrag til samfundet og dine venners velvære

Det er en super fornemmelse at gøre noget godt for andre. Om det er at skænke suppe til hjemløse, eller bidrage til at en du kender får lidt ekstra glæde i sit liv, så er det bare en lækker ting, der bidrager til, at du har det fedt med dig selv.

Stop de negative tanker

At rende rundt og tænkte dårligt eller negativt om sig selv er noget af det værste. Så næste gang du bliver opmærksom på, at du har gang i en dum tanke, så stop den omgående og find en positiv vinkel på, hvad end den tanker handler om.

Måske er tanken noget a la ”Jeg er ikke god nok til X”. Stop den bevidst, og tænk: ”Faktisk er jeg ret god til Y”. Vi er alle gode til et eller andet. Om ikke andet så til at ligge på sofaen. Det er faktisk en kunstart at ligge længe på en sofa og lave ingenting!

Vær positiv og taknemmelig

Det er svært at være negativ og tænke dumme tanker, når man starter dagen med at være positiv og taknemmelig. Tak universet, gud eller, hvem du nu synes for dit liv, for dine børn, for din partner, for at du har et job, for at solen gider skinne lidt eller noget helt andet. Vi kan altid finde noget at være positive og taknemmelige omkring.

Meditation

Meditation kan være en super god måde at finde ro i hoved og krop. Når du er god til meditere, vil du kunne observere dine egne tanker og dit eget sind. På YouTube findes der mange gode og gratis guidede meditationer til højere selvværd og andre fede ting. De tager kun 10-15 minutter.

Send din ”indre kritikker” på tidlig pension

Kender du den der lille stemme inde i dig selv. Den der spiller en stor rolle i dit liv? Det er typisk en stemme, vi har fået gennem vores opvækst fra eksempelvis vores forældre. På forskellige tidspunkt er vi blevet kritiseret af andre, og denne kritik har haft så stærk en indflydelse på din personlighed, at den er blevet til en indre stemme, hvis fineste formål er at kritisere dig – vel at mærke for at passe på dig. Den er der nemlig for at sørge for, at du har det godt. Meget ofte er det voldsomt misforstået omsorg den drager for dig. Men intentionen bag er som sådan god nok.

Denne stemme er altså et resultat er meninger som andre på et tidspunkt har haft. Så bed den om at fise af og finde en anden at passe på. Skulle den dukke op af og til, så smil til den og sig ”hej indre stemme – farvel indre stemme. Tak for du prøvede at passe på mig” og luk så af for den med et par gode positive tanker. (Ikke noget med at skælde ud!)


Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du ønsker støtte til at højne selvværdet. Det er så ufatteligt befriende at have det dejligt med sig selv, og det gør så meget for eksisterende og kommende parforhold.

Få 1 Gratis forsamtale