fbpx

Jalousi og hvordan man overvinder den

Jalousi og hvordan man overvinder den

Jalousi er ofte en svær følelse at håndtere, men der er måder at arbejde sig igennem den på. Ofte opstår jalousien på grund af usikkerhed eller frygt for at miste noget eller nogen. Hvis du kan identificere roden til din jalousi, kan du arbejde på at løse disse problemer. Ofte kan kommunikation med din partner være med til at dæmpe noget af jalousien. Det er også vigtigt at have tillid til ham/hende og give den plads, han/hun har brug for.

Jalousi er en normal følelse. Vi føler os alle jaloux til tider. Men når den bliver intens, skaber mange negative tanker eller begynder at styre dit liv og skabe følelsesmæssige og fysiske reaktioner der er svære at styre, kan det blive et problem. Jalousien vil potentielt skade relationer, give uhensigtsmæssige tanker og føre til tvangsmæssig og destruktiv adfærd og for dig selv og andre mennesker.

Hvad er jalousi?

Jalousi er en følelse, som vi føler, når vi frygter at miste noget eller nogen, der er vigtigt for os.

Følelsen af jalousi udløses ofte af en række forskellige ting, som f.eks:

-At se en person, som vi er tiltrukket af, tale med eller tilbringe tid sammen med en anden person

-At høre om en succes, som vores partner har opnået, som vi ikke har del i

-Mistanke om utroskab

Du kan f.eks. opleve dig selv:

-Prøver at kontrollere din partners adfærd

-At være besiddende eller overdrevent klæbende

-Du tjekker din partner eller gennemgår hans/hendes ting

-Beskylder din partner for at være utro

-Stiller krav eller stiller ultimatummer

-Truer med at gøre dig selv eller en anden person fortræd

Mand og kvinde med mobiler i hånden

Jalousien er ofte ledsaget af andre negative følelser som f.eks. angst, frygt, tristhed og vrede.

Hvis du føler dig jaloux, er det vigtigt at forstå, at disse følelser er normale. Men hvis de bliver intense eller begynder at styre dit liv, kan de være skadelige.

1. Hvad er jalousi, og hvad udløser den?

2. Hvordan man håndterer jalousi, når den opstår

3. Virkningerne af jalousi på forhold

4. Hvordan man overvinder jalousien

Hvad er jalousi, og hvad udløser den?

Jalousi er en følelse, som vi føler, når vi frygter at miste noget eller nogen, som er vigtigt for os. Ofte opstår jalousien i barndommen, men kan også opstår senere i livet.

Følelsen af jalousi kan udløses af en række forskellige ting, f.eks. at se en person, som vi er tiltrukket af, at tale med eller tilbringe tid sammen med en anden, at høre om en succes, som vores kæreste har opnået, som vi ikke har nogen andel i, eller at have mistanke om utroskab. Jalousi beskrives ofte som et “grønøjet monster”.

Det skyldes, at når vi føler os jaloux, kan vi handle på måder, der ikke passer til vores karakter, og som skader netop de ting eller personer, som vi forsøger at beskytte. Du kan f.eks. finde dig selv i at forsøge at kontrollere din partners adfærd, være besidderisk eller overdrevent klæbende, gå i hans/hendes ting, komme med beskyldninger om at han/hun er utro, stille krav eller give ultimatummer eller true med at skade dig selv eller en anden person.

Jalousi er ofte ledsaget af lavt selvværd og andre negative følelser som f.eks. angst, frygt, tristhed og vrede. Hvis du føler dig jaloux, er det vigtigt at forstå, at disse følelser er normale. Men hvis de bliver intense eller begynder at kontrollere dit liv, kan de være skadelige.

Hvordan man håndterer jalousi, når den opstår

Når der opstår jalousi, kan det være svært at håndtere. Det første skridt er at identificere roden til din jalousi. Når du har identificeret roden til din jalousi, kan du arbejde på at løse disse problemer. Ofte kan god kommunikation mellem jer være med til at afhjælpe noget af den jalousi, du er ramt af. Det er vigtigt at stole på din partner og give ham/hende det rum, han/hun har brug for.

Virkningerne af jalousi på parforhold

Jalousi vil ret sikkert have en række negative virkninger på dit forhold. Den kan skabe spændinger og konflikter og kan føre til beskyldninger og endog vold. Jalousien vil måske også skade tilliden og intimiteten og føre til et brud i forholdet. I nogle tilfælde kan jalousi endda være et tegn på, at forholdet ikke er sundt og bør afsluttes.

Hvordan man overvinder jalousien

Hvis du oplever, at du kæmper med jalousi, er der en række ting, du kan gøre for at forsøge at overvinde den. For det første er det som nævnt ovenfor vigtigt at identificere roden til din jalousi.

Kunne f.eks. være at undersøge hvornår du I dit liv tidligere har haft følelsen af ikke at være den vigtigste. Har jalousien været der før? Måske på en søskende eller en forældres evige fokus på deres arbejde? Måske i barndommen et sted? Har du oplevet at alt andet altid var vigtigere end dig? Er du i virkeligheden bange for at din han/hun snart opdager at du ikke er så vigtig endda?

Hvis du har oplevet disse ting, kan det have givet dig et lavt selvværd. Start derfor gerne på øvelser der har til formål at højne dit selvværd.

Når du har gjort dette, kan du arbejde på at løse de problemer, der er årsag til din jalousi. Hvis du opdager, at du stadig kæmper med jalousi, kan du overveje om du eller I skulle tage et terapiforløb (dig alene eller som parterapi) hos ProSex.

Der findes forskellige former for jalousi

-Reaktiv jalousi

Dette er følelsen af jalousi, der opstår som reaktion på en reel eller opfattet trussel mod et forhold. Du kan f.eks. føle dig jaloux, hvis din partner tilbringer tid sammen med en anden, eller hvis han/hun taler med en person, som du synes er attraktiv.

-Mistænkelig jalousi

Når du har tendens til at være mistænksom over for din partner, selv om der ikke er nogen grund til det. Denne usikkerhed kan ofte føre til, at du snager eller udspionerer din partner.

-Paranoid jalousi

At føle sig meget jaloux og mistroisk over for din partner, så meget, at det griber ind i din hverdag.

Hvilken en af disse bragte dig til denne side i dag?

Terapi og forløb

Husk at du eller I altid kan få en gratis forsamtale pr. telefon eller online på Teams. Dette er en god måde for dig at sikre at der er kemi med terapeuten inden individuel terapi eller parterapi.

Når vi taler om jalousi i parterapi eller individuel terapi, så taler vi om og forsøger at finde de mønstre fra f.eks. barndommen som skaber den usikkerhed du føler, og vi bearbejder og ændrer dine tanker til nogle der vil skabe mere lykke og glæde i dit liv og parforhold. Du vil opdage at jalousien stille og roligt slipper sig tag på dig, dine tanker og dit parforhold.

Målet er, at du:

– Får en bedre forståelse af, hvorfor du føler dig jaloux i visse situationer, og lær at håndtere disse følelser

– Modtager støtte og vejledning fra en kvalificeret terapeut, som vil hjælpe dig med at udvikle strategier til at håndtere din jalousi.

– Lærer at få mere tillid til dig selv og din kæreste / samlever / ægtefæller, hvilket kan føre til et stærkere forhold.

– Tager fat på de underliggende årsager til din jalousi i stedet for blot at behandle symptomerne, hvilket kan føre til langsigtede fremskridt.

Spørgsmål til dig:

1. Har du nogensinde været meget jaloux på nogen?

2. Hvad udløste din jalousi?

3. Var jalousien begrundet eller irrationel?

4. Hvordan håndterede du jalousien?

5. Hvilke råd ville du give til en person, der kæmper med jalousi?

 

Læs eventuelt også Michael Frays artikel i SE & HØR: Sådan tackler du din kærestes jalousi