fbpx

Sådan fortæller du din partner dårlige nyheder

Sådan fortæller du din partner dårlige nyheder

Det er aldrig let at fortælle din partner noget svært. Ingen ønsker at såre den person, de elsker. Men nogle gange har vi ikke noget valg. Uanset om det er noget fra din fortid, som du er bange for, vil ændre den måde, de ser dig på, eller nyheder om din nutid eller fremtid, som det vil være svært for dem at høre. For eksempel at du ikke er klar til ægteskab eller børn endnu. Så er der et par ting, du kan gøre for at sikre, at du håndterer samtalen på den bedst mulige måde.

1. Vælg det rigtige tidspunkt og sted

Du ønsker ikke at smide en bombe på din partner, når han/hun allerede er stresset eller optaget af noget andet. Vælg et tidspunkt, hvor I begge er afslappede og kan give hinanden udelt opmærksomhed. I bør også være i behagelige omgivelser, f.eks. i jeres hjem eller i en stille park. Dette er ikke tidspunktet for menneskemængder eller distraktioner.

2. Vær ærlig og direkte

Forsøg ikke at pynte på tingene eller komme med undskyldninger. Vær tydelig med hensyn til, hvad du prøver at sige, og hvorfor du mener, at det er vigtigt for din partner at vide det. Din partner vil sætte pris på din ligefremhed, og det vil hjælpe ham/hende med at behandle oplysningerne hurtigere.

3. Vær forberedt på deres reaktion

Afhængigt af, hvad du har at fortælle dem, kan deres reaktion variere fra vrede og sorg til lettelse og glæde. Vær forberedt på alt, og prøv ikke at tage det personligt, hvis de reagerer på en måde, der ikke er som du havde forventet.

4. Tilbyd støtte og beroligelse

Hvis der er noget, du kan gøre for at hjælpe dem gennem denne svære tid, så lad dem vide, at du er der for dem, og tilbyd din støtte. Lad din partner vide, at du er der for ham eller hende, uanset hvad der sker. Lyt til deres bekymringer og tilbyd den støtte, du kan, uanset om det blot er at være en skulder at græde på eller hjælpe dem med at lægge konkrete planer for fremtiden. Uanset hvad de har brug for, så prøv at være der for dem så meget som muligt.

5. Lyt til deres bekymringer og svar ærligt på deres spørgsmål

Det er ikke tid til halve sandheder eller hvide løgne. De fortjener din ærlighed og respekt nok til at besvare deres spørgsmål så godt du kan.

6. Giv dem plads og tid, hvis de har brug for det

Nogle gange har folk brug for plads og tid, efter at have hørt svære nyheder for at kunne bearbejde alt på deres egne betingelser, før de taler om det med andre. Hvis de har brug for lidt tid alene, skal du imødekomme deres ønske uden at dømme dem. De har måske brug for et par minutter (eller dage) til at vænne sig til den nye virkelighed, før de er klar til at tale med dig om det. Tag det ikke personligt, hvis han/hun har brug for lidt plads og vær der for ham/hende, når han/hun er klar til at tale.

7. Forbliv positive og håbefulde sammen

En af de bedste måder at komme igennem svære tider på er ved at forblive positive og se fremad sammen. Mind hinanden om alle de gode ting i jeres liv og om, hvorfor det er værd at kæmpe for.

8. Tjek ofte ind hos hinanden

Når du har fortalt din partner noget svært, skal du tjekke ind hos hinanden ofte i løbet af de følgende dage, uger og måneder. Sørg for, at de har det godt mentalt, følelsesmæssigt og fysisk, og tilbyd den støtte, de måtte have brug for i denne svære tid.

9. Søg professionel hjælp, hvis det er nødvendigt

Hvis en af jer har svært ved at håndtere det, der blev sagt, eller hvis tingene begynder at påvirke andre områder af jeres forhold, skal du ikke være bange for at søge professionel hjælp fra en terapeut eller rådgiver, der kan hjælpe jer begge med at arbejde gennem denne hårde tid sammen. 
Se eventuelt både vores terapi og samtaler for individuelle og parterapi for mere information.

Par der deler svære nyheder

Ingen har nogensinde sagt, at det er let at dele dårlige nyheder med sin partner – men det behøver heller ikke at være umuligt. Ved at følge ovenstående tips kan du sikre dig, at I begge er så godt forberedt som muligt på denne svære samtale. Husk blot at være støttende og forstående, og giv dem det rum, de har brug for til at reagere i deres egen tid. Husk, at kommunikation er nøglen i ethvert forhold, så vær altid ærlig, respektfuld og forstående over for hinanden – selv i de svære perioder.

 

Forside til bogen Ekskoner fra Himmelen, Helvede og Hørsholm af Michael Fray

Måske du / I kan have glæde af at læse Michael Frays bog, Ekskoner fra Himmelen, Helvede og Hørsholm. Bogen er fuld af de værktøjer og viden om parforhold, sig selv og partnere, som Michael selv ville ønske han havde haft noget tidligere i sit liv.