fbpx

Hvad er forskellen mellem skyld og skam?

Hvad er forskellen mellem skyld og skam?

Har du nogensinde spekuleret på, om du bærer skyld eller skam, og været i tvivl om hvad der er det ene, og hvad der er det andet? Det kan være svært at skelne mellem skyld og skam – to følelser som ofte bliver forvekslet. I dette blogindlæg vil vi undersøge deres forskelle, så du kan lære hvordan man håndterer begge parter.

Skyld og skam – dårlig samvittighed overfor andre eller dig selv?

Skyldfølelse er en følelse, der opstår, når vi tror, at vi har gjort noget forkert. Vi kan føle os skyldige over at lyve over for vores ven, snyde til en prøve eller ikke gøre vores del af arbejdet. Skyldfølelse er en sund følelse, som kan motivere os til at gøre det godt igen for vores handlinger. Skam er på den anden side en usund følelse der opstår, når vi tror, at vi er dårlige mennesker. Vi kan føle skam over vores udseende, vores intelligens eller vores evner. Skam er en usund følelse, fordi den fører til følelser af værdiløshed og selvhad.

Er du skyldig?

Hvis du føler dig skyldig over noget, du har gjort, er det bedste at gøre at gøre op med dine handlinger. Det kan betyde, at du skal undskylde over for den person, du har såret, gøre det arbejde du ikke har fået gjort eller gøre noget for at afhjælpe situationen.

Skammer du dig?

Når du føler skam over dig selv, er det vigtigt at huske, at alle har fejl og ingen er perfekte. Du kan begynde at acceptere dig selv ved at fokusere på dine positive kvaliteter og ting, du er stolt af. Det er også vigtigt at tale med en kær person, som du har tillid til, om din skamfølelse, da de muligvis kan give dig støtte og forståelse. Skam kan være en svær følelse at håndtere, men der findes mange måder hvorpå man kan overvinde den. Husk, at du ikke er alene i din situation – andre har også kæmpet denne kamp!

Helt kort – forskellen på skyld og skam:

Skyld er en følelse af, at man har gjort noget dårligt eller uretfærdigt, mens skam handler om den værste form for selv-konkurrence og refererer til en dybere negative holdning om ens selvværd. Skyld adresserer det, man har gjort, mens skam beskriver konsekvensen af det, man har gjort i sammenhæng med sin egen identitet.

Skyld – noget eksternt. En følelse der siger du har behov for at reparere en relation til en anden.

Skam – noget internt. En følelse der siger at du skal reparere en relation til dig selv.

Har du nogen erfaringer med skyld eller skam?

Hvordan håndterer du disse følelser?

Behov for en samtale om det? Kontakt mig for en gratis forsamtale.