fbpx

Hjernen spiller lige så stor en rolle som testiklerne for mænds sexlyst, ifølge forskningen

Hjernen spiller lige så stor en rolle som testiklerne for mænds sexlyst, ifølge forskningen

Forskning fra 2021 fra Northwestern University i USA viser, at mænds sexlyst ikke kun afhænger af deres testikler og testosteronniveau.

Konvertering af hormoner i hjernen er lige så vigtig. Forskerne undersøgte et gen kaldet Cyp19a1, som er aktivt i både testikler og hjernecentre som hypothalamus og amygdala. Dette gen koder for enzymet aromatase, som kan konvertere testosteron til østrogen.

Forskerne brugte to typer genetisk modificerede mus til deres eksperimenter. Den ene type manglede genet i både testikler og hjerne og kunne derfor slet ikke producere aromatase. Den anden type manglede kun genet i hjernen. Musenes adfærd blev observeret, når de blev sat i bur sammen med hunmus i løbetid.

Som forventet viste den første type hanner uden aromatase slet ingen interesse for at parre sig med hunnerne. Den anden type af hanner uden aromatase i hjernen var stadig interesseret i at parre sig med hunnerne, men gjorde det kun halvt så ofte som kontrolmusene, som havde aromatase i både testikler og hjerne.

Forskerne konkluderede, at aromatase spiller lige så stor en rolle i hjernen som i testiklerne, og dette er første gang, at konverteringen af testosteron til østrogen i hjernen er vist at regulere den mandlige sexlyst.

Denne opdagelse åbner op for nye muligheder for mere målrettede behandlinger til mænd, der enten mangler seksuel lyst eller lider af en overdreven trang til sex. En behandling, der kun sigter mod aromatase-niveauet i hjernen, kan spare patienten for bivirkninger i resten af kroppen.