fbpx

Masters og Johnsons seksuelle responscyklus

Masters og Johnsons seksuelle responscyklus

I dette blogindlæg vil jeg kort fortælle om Masters og Johnsons seksuelle responscyklus og dens relevans for din seksuelle sundhed. Lær om de forskellige faser i cyklussen, og hvordan du kan bruge denne viden til at forbedre din intimitet og kommunikation med din partner.

Vi skal se på:

 • Hvad er Masters og Johnsons seksuelle responscyklus?
 • De fire faser i seksuel respons
 • Hvordan cyklussen kan hjælpe dig med at forbedre din seksuelle sundhed

Hvad er Masters og Johnsons seksuelle responscyklus?

Masters og Johnsons seksuelle responscyklus er en model, der beskriver fire faser af seksuel respons: ophidselse, plateau, orgasme og afslapning. Denne model blev udviklet af sexologerne William Masters og Virginia Johnson og har været grundlaget for mange senere studier inden for seksualitet og parforhold.

De fire faser i seksuel respons

 1. Ophidselse: Den første fase, hvor kroppen reagerer på seksuelle stimuli og forbereder sig på seksuel aktivitet. Den er kendetegnet ved en stigning i hjertefrekvens, åndedrætsfrekvens og blodtryk. I denne fase oplever både mænd og kvinder en øget følsomhed i kønsorganerne, da deres krop bliver ophidset. Hos mænd er denne fase præget af en erektion; hos kvinder øges smørelsen med henblik på vaginal penetration. Denne fase varer typisk mellem 10-30 minutter, før man går videre til den næste fase.
 2. Plateau: Fasen, hvor ophidselsen stabiliseres, og kroppen forbereder sig på orgasme.
  I denne fase er både mænd og kvinder fysisk forberedt på orgasme, da de oplever øget muskelspænding i hele kroppen – især i bækkenområdet – samt en stigning i deres hjertefrekvens og vejrtrækningsfrekvens. Desuden kan mænd opleve yderligere penisengorgement, mens kvinder kan opleve yderligere vaginal smøring eller hævelse af deres kønsorganer (kendt som tumescens). Denne fase varer normalt mellem 30 sekunder og flere minutter afhængigt af stimuleringsintensiteten, før den går over i orgasme.
 3. Orgasme: Fasen med klimaks, hvor seksuel spænding når sit højdepunkt, og der opstår en følelse af ekstrem nydelse. Orgasmefasen er kendetegnet ved en frigørelse af opbygget spænding som følge af den fysiske ophidselse, der er oplevet i tidligere faser af cyklussen. Når folk når orgasme under samleje eller onani, vil de ofte opleve intens nydelse kombineret med muskelsammentrækninger i hele kroppen – også ved kønsorganerne – hvilket kan få dem til at miste kontrollen over visse bevægelser som f.eks. vokaliseringer eller spasmer i andre dele af kroppen som f.eks. en fod- eller håndkrampe. Herefter vil både mænd og kvinder gå ind i afslapningsfasen (fjerde fase).
 4. Afslapning: Den afsluttende fase, hvor den fysiske ophidselse forsvinder, kroppen vender tilbage til sin normale hviletilstand, og man oplever en følelse af velvære og afslapning.

Hvordan cyklussen kan hjælpe dig med at forbedre din seksuelle sundhed

At kende til Masters og Johnsons seksuelle responscyklus kan have flere fordele for både enkeltpersoner og par. Her er nogle af de potentielle fordele:

 1. Bedre selvforståelse: At forstå de forskellige faser i seksuel respons kan hjælpe dig med at blive mere bevidst om dine egne seksuelle reaktioner og behov.
 2. Øget kommunikation: Når du forstår din egen seksuelle responscyklus, kan det være lettere at kommunikere med din partner om dine præferencer, behov og grænser, hvilket kan føre til øget intimitet og tilfredsstillelse i forholdet.
 3. Forbedret seksuel tilfredshed: Ved at kende til de forskellige faser i seksuel respons kan du og din partner arbejde sammen for at opnå større seksuel tilfredshed og tilpasse jeres seksuelle aktiviteter i overensstemmelse med jeres individuelle behov og ønsker.
 4. Problemløsning: En forståelse af seksuel responscyklus kan hjælpe med at identificere og adressere eventuelle seksuelle problemer eller udfordringer, såsom manglende lyst, præstationsangst eller orgasmeproblemer.
 5. Seksuel sundhed: Ved at være opmærksom på din seksuelle responscyklus kan du tage mere ansvar for din egen seksuelle sundhed og træffe informerede valg om prævention, sikker sex og seksuelle aktiviteter.
 6. Uddannelse: At have kendskab til Masters og Johnsons seksuelle responscyklus kan også være nyttigt, hvis du ønsker at uddanne dig selv eller andre om seksualitet og seksuel sundhed.

Sammenfattende kan kendskab til Masters og Johnsons seksuelle responscyklus føre til øget selvforståelse, bedre kommunikation, forbedret seksuel tilfredshed og en generel forbedring af seksuel sundhed og velvære.

To personer der står tæt foran træer der former sig som hjerter og en solnedgang i baggrunden.

Ved at forstå Masters og Johnsons seksuelle responscyklus og de forskellige faser i seksuel respons kan du og din partner arbejde sammen for at opnå større seksuel tilfredshed og forbedre jeres seksuelle sundhed. Kommunikation og opmærksomhed på hinandens behov er nøglen (eller én af dem) til et lykkeligt og sundt parforhold.