fbpx

De 5 kærlighedssprog

De 5 kærlighedssprog

Vi har forskellige måder at give og modtage kærlighed på. Den amerikanske parterapeut Gary Chapman opdagede for over 25 år siden, at vi mennesker generelt har fem forskellige måder at tale ”kærlighed” på. Han kalder det for “De 5 Kærlighedssprog”.

Nogle føler sig meget elsket, når de modtager gaver – andre, når de bliver rost eller rørt ved. Ved at kende sit eget og sin partners kærlighedssprog får du en mere effektiv og gratis måde at vise din partner din kærlighed på. Samtidig får du også en bedre mulighed for at se, hvornår din partner viser dig sin kærlighed.

Som på flere andre områder har vi en tendens til at give det, vi gerne selv vil have. Så hvis du for eksempel ofte viser din kærlighed ved at købe små gaver til din partner, er der en reel sandsynlighed for, at dit eget kærlighedssprog er at modtage gaver. Men hvis din partners kærlighedssprog faktisk er at have kvalitetstid sammen, så rammer du ved siden af hver gang.

Det er i sig selv ikke katastrofalt. For alle vil normalt gerne elskes på alle fem måder. Men ved at vide, at din partner føler sig allermest elsket, når du lægger mobilen væk og bruger din tid med hende/ham, så er chancen for at ramme plet meget større.

 

De 5 Kærlighedssprog

Tid sammen

Har du ”tid sammen” som dit kærlighedssprog, elsker du, når folk har tid til dig. Det behøver ikke være hele dage eller oceaner af tid. Men det skal gerne være kvalitetstid, hvor din partner vælger at bruge sin tid og opmærksomhed på netop dig. Det kan for eksempel være at tale sammen eller gå en tur.

Fysisk berøring

Fysisk berøring handler om, at du godt kan lide at blive rørt ved fysisk. Ikke nødvendigvis seksuelt. Et klap på skulderen, et klem på armen, en hånd på ryggen, holde i hånd, at blive nusset eller et dejligt kram får dig til at føle dig ekstra elsket.

Anerkendende ord

Hvis du har dette kærlighedssprog, føler du dig ekstra elsket, når andre roser dig. Når de siger pæne ting om dig eller giver komplimenter. Udsagn som ”Wow, hvor ser du godt ud i det tøj” eller ”Hold op, hvor var du sej i dag” er noget, du elsker.

Gaver

Hvis du har gaver som kærlighedssprog, elsker du at modtage små og store gaver. Det kan være ting, der er købt, men kan også sagtens være noget, nogen har lavet til dig, eller en fin dusk blomster fra marken.

Tjenester

Det sidste kærlighedssprog er tjenester. Her følger du dig ekstra elsket, når nogen gør noget for dig. En kærlighedsgerning. Det kan være at hjælpe med dit arbejde, hjælpe med opvasken eller smøre kæden op din cykel. Det fungerer bedst, hvis det er noget, du gør uden at være blevet bedt om det.

 

Vi taler ofte alle sprog

Mange af os taler lidt af alle disse fem kærlighedssprog. Men ofte har vi et eller to sprog, der stikker markant ud.

Hvis du ikke umiddelbart kan finde dit kærlighedssprog, findes der flere tests på internettet. Dette er den jeg selv har brugt mest: Test dit kærlighedssprog

Du kan også prøve at tænke på, hvornår du følte dig ekstra elsket som barn. Var det, når du blev rost, fik en gave, blev nusset, havde kvalitetstid med mor/far, eller når de gjorde ting for dig? Du kan også prøve at se på, hvad du selv mest ”giver”. Hvilket sprog taler du, når du skal vise andre, du er glad for dem?

Hvis vi ikke er bevidste om, hvad vi gør for at vise andre vores kærlighed, så har vi det med at ”tale” vores eget sprog. Så elsker du selv at blive verbalt anerkendt, så er det nok også det, du selv giver til andre. På mange områder i vores parforhold har vi det med at give det, vi selv håber at få tilbage.

Husk at venner, børn, kollegaer og alle andre også har deres kærlighedssprog.

Forside til bogen Ekskoner fra Himmelen, Helvede og Hørsholm af Michael FrayDu kan læse mere om De 5 kærlighedssprog og meget andet i min bog “Ekskoner fra Himmelen, Helvede og Hørsholm” – Besøg www.ekskoner.dk for mere information om bogen.

Hvis du har behov for en sjov og speciel gave til en du elsker, så se mine kærlighedskuponer.

Hvad er dit kærlighedssprog? 

Find ud af det her: Test: Find dit kærlighedssprog