fbpx

Psykologiske modeller og terapeutiske metoder

Psykologiske modeller og terapeutiske metoder

Velkommen til min oversigt over nogle af de mest anerkendte og udbredte psykologiske modeller og terapeutiske tilgange, inden for sexologi og parterapi.

Skemaet er designet til at give dig en kort introduktion til hver model, herunder deres styrker, begrænsninger, og de specifikke behov og mål, som modellen passer bedst eller godt til.

Det er vigtigt at bemærke, at mange terapeuter bruger en kombination af disse tilgange for at imødekomme de unikke behov hos hvert enkelt individ eller par.

Mit mål er at give dig en bedre forståelse af disse metoder, og hjælpe dig med at vælge den rette terapeutiske tilgang, der passer til dine specifikke behov og mål.

Tøv ikke med at kontakte mig hvis du har spørgsmål eller ønsker en gratis forsamtale.

 

Model Styrker Begrænsninger Specifikke behov og mål Kort forklaring
Masters og Johnsons seksuelle responscyklus Grundig forståelse af seksuel respons Manglende fokus på følelsesmæssige aspekter Seksuelle dysfunktioner, kommunikation om seksuelle præferencer Beskriver stadierne af seksuel respons (ophidselse, plateau, orgasme, afslapning)
Helen Singer Kaplans trefasede model Inkluderer lyst som en vigtig faktor Kan være for simpel for komplekse seksuelle problemer Forståelse af seksuel lyst og motivation, behandle lave libido-problemer Udvider seksuel responscyklus ved at tilføje lyst som en særskilt fase (lyst, ophidselse, orgasme)
Gottman-metoden Evidensbaseret, forbedrer kommunikation og konfliktløsning Mindre fokus på individuelle problemstillinger Par med kommunikationsproblemer, manglende nærhed og konflikthåndtering Evidensbaseret parterapi, der fokuserer på kommunikation, konfliktløsning og følelsesmæssig forbindelse
Emotionsfokuseret terapi (EFT) Skaber sikre følelsesmæssige bånd, adresserer negative mønstre Kræver stor følelsesmæssig åbenhed fra parret Par med følelsesmæssig distance, usikker tilknytning og konfliktmønstre Styrker følelsesmæssige bånd og adresserer negative interaktionsmønstre i parforhold
Imago-relationsterapi Øger kommunikation og empati, arbejder med barndomsproblemer Kan tage tid at se resultater, kræver høj motivation Par med gentagne konflikter, usikker tilknytning og barndomsproblemer Fokuserer på kommunikation og empati samt arbejder med barndomsproblemer for at skabe bevidste forhold
Kognitiv adfærdsterapi (CBT) for par Effektiv til at ændre negative tanke- og adfærdsmønstre Mindre fokus på følelsesmæssige aspekter Par med dårlig kommunikation, negative antagelser og adfærdsmønstre Adresserer uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre i parforhold ved hjælp af kognitive og adfærdsmæssige teknikker
Sensate Focus Genopbygger intimitet og seksuel forbindelse Kræver tålmodighed og engagement fra parret Par med seksuelle problemer, manglende intimitet og kropsbevidsthed En serie af strukturerede øvelser designet til at genopbygge intimitet og seksuel forbindelse
Sex-terapi Skræddersyet til individuelle og parproblemer Kan kræve stor åbenhed og ærlighed om seksualitet Seksuelle dysfunktioner, intimitetsproblemer og kommunikation om seksuelle behov g bekymringer hos enkeltpersoner og par. Sex-terapi involverer ofte en kombination af terapeutiske teknikker (f.eks. CBT, mindfulness, kommunikationsøvelser) tilpasset de specifikke behov og mål for klienten eller parret.

Illustration af kvinde og mand på en sofa